Setmana mundial de la lactància materna 2020

Aquesta setmana és la setmana mundial de la lactància materna. Per aquest motiu podreu veure diferents posts sobre què és la lactància materna, com ha de ser i els seus beneficis. No obstant, vull recordar que cadascú pot decidir que és el millor per al seu bebè i com alimentar-lo.  

La llet materna es un teixit viu i va canviant i adaptant-se al bebè i les seves necessitats, per tant, no es queda amb fam ni necessita llet artificial per a estar millor alimentat. Sinó que amb la lactància materna a demanda està perfectament alimentat.

Sabíeu que la llet materna té un alt contingut calòric i proteic? Aporta més quantitat i amb millor disponibilitat que els pures, les papilles i les llets artificials o de vaca!

La lactància materna ha de ser a demanda, el bebè ha de decidir quan vol mamar, el temps que vol invertir i si vol prendre llet d’un o dos pits.

La llet materna canvia durant la toma, augmentant la concentració de greix al llarg del temps. A més, la seva concentració de proteïnes i greix també varia depenent del temps que ha passat entre les diferents tomes i si canvia o no de pit.

És molt important que el bebè sigui qui decideix, ja que ells controlen la seva dieta, que sigui equilibrada i adaptada a les necessitats del moment.

No tots els bebès agafen un horari constant en les tomes, sinó que aquest pot ser irregular, degut a que el temps que tarden va variant conforme dominen més la tècnica, saben fer sortir la llet més ràpid, l’adapten a les seves necessitats…

Moltes vegades hem vist com s’ha jutjat a dones per no donar el pit o per donar-lo durant molt de temps. La lactància materna es recomana mínim fins als 2 anys (segons la OMS, entre altres organitzacions de salut) però no li posem una data màxima. La mare i l’infant han de decidir quan volen fer-ho.

Els bebès no han de deixar de prendre el pit durant l’alimentació complementaria, primer s’ofereix el pit i després es proven els aliments nous.

En canvi, quan parlem de lactància artificial si que fiquem una data màxima, no es recomana donar una llet especial (de formula) passat l’any. Quan fan l’any ja els podem oferir llet de vaca, ho sabíeu?

Sabeu que durant la lactància materna exclusiva NO s’ha d’oferir aigua als bebès? Aquesta fa que els omplim l’estomac, no els aporta nutrients i vitamines, i pot donar lloc a deshidratació! Comencem a oferir-ne quan introduïm els aliments a la seva dieta.

La lactància materna té molts beneficis tant per al bebè com per a la mare.

La lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos disminueix el risc i la gravetat de sofrir al·lèrgies alimentaries en nens/es amb antecedents familiars d’al·lèrgies greus. Disminueix el risc de sofrir obesitat, sobrepès, diabetis mellitus tipus 2 (DMT2), malalties intestinals i infeccions (otitis, vies respiratòries…). A més, els bebès que han pres lactància exclusiva materna solen tenir una dieta més saludable i menjar millor que aquells que han pres lactància artificial.

Les mares que donen el pit tenen una recuperació postpart més ràpida, menys risc de sofrir càncer de pit o ovaris. També protegeix a la mare de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2 (DMT2), artritis reumatoide i malalties cardiovasculars (pressió arterial i colesterol elevats).

Heu sentit a parlar o heu sofert alguna crisis de lactància? Les crisis de lactància solen ser canvis en el temps que duren les tomes (com els bebès ja dominen la tècnica extrauen mes ràpid la llet i pensem que no estan menjant suficient).

També podem notar que els pits ja no estan tan durs com al principi o la llet ja no goteja del pit com succeïa, això és degut a que hem establert la lactància materna, el cos ja sap quina és la quantitat de llet que ha de produir i no en fabrica de mes.

Molts cops ens consulten que els bebès han disminuït el ritme de creixement. El primer mes els nens augmenten una mitja de 150-250gr a la setmana, aquest ritme va disminuint i cada cop és més lent (no podem augmentar de pes tota la vida!). Si al naixement el bebè tingues un pes de 3Kg i guanyes sempre 200gr a la setmana, pesaria  13,6kg al complir l’any.

En aquest país la baixa materna només dura 16 setmanes (uns 4 mesos), per aquest motiu moltes mares deixen de donar el pit als bebès (només el 28’6% de les mares segueixen donant el pit entre els 6 i 12 mesos). Cal recordar que les associacions de salut recomanen donar el pit fins als 2 anys.

S’han format diferents plataformes i associacions per a intentar que s’allargui la baixa materna i poder donar el pit durant més temps.  

https://www.change.org/p/por-un-permiso-de-maternidad-paternidad-de-32-semanas-en-espa%C3%B1a

Quan es torna a la feina el que podem fer es extreure la llet i guardar-la per a que li donin al bebè. És important emmagatzemar-la correctament  (en recipients nets, tancats hermèticament i protegit de la llum del sol). Si utilitzem recipients de de plàstic hem de vigilar que no continguin bisfenol A.

Podem guardar la llet a la nevera (menys de 4ºC), a temperatura ambient durant un màxim de 3h (16-29ºC) o en un congelador durant 2 setmanes si es de 1 o 2 estrelles o 3 mesos en un congelador de 3 estrelles.

Si congelem la llet és important deixar-la a temperatura ambient per a oferir-la (es pot escalfar al foc o al microones però sempre sense que arribi a bullir) i no es pot tornar congelar després.

Quan ens sobra llet d’un biberó es pot guardar fins a la següent toma, si no l’utilitzem s’ha de llençar.

Hi ha alguns dubtes habituals entorn a la lactància materna, per aquest motiu avui els agrupat per a poder resoldre’ls tots. No obstant, si teniu algun dubte més podeu posar-vos en contacte i us el resoldré!

Com més temps estigui el bebè al pit més llet es fabrica, però no és necessari augmentar-ne la quantitat amb res (llevat de cervesa, infusions d’anís o card, etc.).

Els pits petits també poden produir llet, ja que el tamany dels pits no te res a veure amb la producció de llet. I el fet d’amamantar no fa que caiguin els pits o es deformin.   

Si teniu dubtes podeu posar-vos en contacte amb mi!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close