Tot el que has de saber sobre el baby-led weaning (BLW)!

Heu sentit mai a parlar del baby-led weaning (BLW)? El baby-led weaning és l’inici de l’alimentació complementaria però dirigit pel bebè, als 6 mesos aproximadament. Aportant-li aliments adaptats a ell/a, per a que experimenti amb les seves mans i la boca els diferents gustos, olors i textures del menjar.

I no s’ennuegara? Menjarà suficient? I si no vol menjar? És perillós?

Aquesta tècnica de introducció a la alimentació complementaria ens permet respectar la seva sacietat i gana (hàbits saludables), allargar la duració de la lactància materna si es realitza, estimular el seu desenvolupament psicomotor i millorar la transició cap als aliments sòlids.

Respecte als possibles riscos (ennuegament) és aconsellable i important fer una formació prèvia; no obstant, cal saber que no té més ric d’ennuegament que l’alimentació amb papilles i purés.

Recordeu que abans d’iniciar el BLW és important consultar a un dietista-nutricionista especialitzat en nutrició infantil per a estar ben informats de com fer-ho!

Quan és un bon moment per a introduir l’alimentació complementaria? Un cop tingui 6 mesos podem començar l’alimentació complementaria, no obstant hi ha una sèrie d’items que s’han de complir per a que sigui més segur:

-El nen s’assegui sense caure cap als costats o endavant i es mantingui recte per ell sol.

-Hagi desaparegut el reflex d’extrusió (si li introduïm alguna cosa solida a la llengua ja no la treu cap a fora per a “escopir”).

-Sigui capaç de coordinar la vista, les mans i la boca per a menjar sol.

Mostri interès pel menjar.

Potser el dubte que tens ara és: Què li ofereixo primer? Hi ha alguna cosa que no pot menjar? Què és el més important introduir?

Calendari orientatiu d’incorporació d’aliments de la Generalitat de Catalunya, 2016

No hi ha un ordre millor que un altre per a introduir els aliments aptes. No obstant, hem de tenir en compte algunes coses:

-Quins aliments mengem nosaltres a casa?

-Aliments que siguin nutritius i saludables (hem d’evitar “mi primer …”, brioixeria, caldos, sucs, infusions, etc.)

-Oferir aliments amb una textura o format adequats al nen (que es puguin agafar bé i xafar amb els dits).

Intentem introduir aliments rics en ferro per a assegurar el seu aport, ja que als 6 mesos les seves necessitats augmenten.

El moment d’introduir els aliments a la dieta dels mes menuts pot generar estres, nervis, preocupació, etc. Per aquest motiu és important estar preparat i tindre els dubtes resolts.

Un cop anem a començar a oferir aliments és necessari tenir en compte aquests consells que podeu veure en la imatge.

Molts cops hi ha dubtes sobre quant temps hem de deixar entre un aliment i un altre quan estem començant amb l’alimentació complementaria. Actualment s’ha vist que la pauta a seguir és aquesta.

Per a considerar un aliment com a introduït i sense risc d’al·lèrgia ha d’haver-lo provat tres dies consecutius.

Hi ha alguns aliments que hem d’evitar degut a la seva toxicitat, la immaduresa digestiva del nen/a o la forma (risc d’ofegament). Hem d’evitar oferir-los.

Aquests aliments són: sal, sucre, mel, verdures de fulla verda (espinacs, bledes, nap, remolatxa, etc.), peixos grans i marisc, carn o ou o peix que estiguin crus o poc fets, fruits secs sencers, algues, aliments derivats de l’arròs sense cuinar (beguda o tortetes d’arròs inflat), aliments precuinats i làctics.

Finalment també hem de tenir en compte que hi ha una sèrie d’aliments que tenen més risc d’ennuegament que altres degut al seu tamany, forma o textura.

Els nens tenen una capacitat de succió molt elevada i, per aquest motiu, hem de vigilar sempre que s’emporten a la boca.

Mai hem de deixar que els nens i les nenes mengin sols, sempre han d’estar sota supervisió d’un adult.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close