Heu sentit mai a parlar del baby-led weaning (BLW)? El baby-led weaning és l’inici de l’alimentació complementaria però dirigit pel bebè, als 6 mesos aproximadament. Aportant-li aliments adaptats a ell/a, per a que experimenti amb les seves mans i la boca els diferents gustos, olors i textures del menjar.
I no s’ennuegara? Menjarà suficient? I si no vol menjar? És perillós?
Aquesta tècnica de introducció a la alimentació complementaria ens permet respectar la seva sacietat i gana (hàbits saludables), allargar la duració de la lactància materna si es realitza, estimular el seu desenvolupament psicomotor i millorar la transició cap als aliments sòlids.
Respecte als possibles riscos (ennuegament) és aconsellable i important fer una formació prèvia; no obstant, cal saber que no té més ric d’ennuegament que l’alimentació amb papilles i purés.
Recordeu que abans d’iniciar el BLW és important consultar a un dietista-nutricionista especialitzat en nutrició infantil per a estar ben informats de com fer-ho!
Quan és un bon moment per a introduir l’alimentació complementaria? Un cop tingui 6 mesos podem començar l’alimentació complementaria, no obstant hi ha una sèrie d’items que s’han de complir per a que sigui més segur:
-El nen s’assegui sense caure cap als costats o endavant i es mantingui recte per ell sol.
-Hagi desaparegut el reflex d’extrusió (si li introduïm alguna cosa solida a la llengua ja no la treu cap a fora per a “escopir”).
-Sigui capaç de coordinar la vista, les mans i la boca per a menjar sol.
–Mostri interès pel menjar.
Potser el dubte que tens ara és: Què li ofereixo primer? Hi ha alguna cosa que no pot menjar? Què és el més important introduir?
No hi ha un ordre millor que un altre per a introduir els aliments aptes. No obstant, hem de tenir en compte algunes coses:
-Quins aliments mengem nosaltres a casa?
-Aliments que siguin nutritius i saludables (hem d’evitar “mi primer …”, brioixeria, caldos, sucs, infusions, etc.)
-Oferir aliments amb una textura o format adequats al nen (que es puguin agafar bé i xafar amb els dits).
Intentem introduir aliments rics en ferro per a assegurar el seu aport, ja que als 6 mesos les seves necessitats augmenten.
El moment d’introduir els aliments a la dieta dels mes menuts pot generar estres, nervis, preocupació, etc. Per aquest motiu és important estar preparat i tindre els dubtes resolts.
Un cop anem a començar a oferir aliments és necessari tenir en compte aquests consells que podeu veure en la imatge.

Molts cops hi ha dubtes sobre quant temps hem de deixar entre un aliment i un altre quan estem començant amb l’alimentació complementaria. Actualment s’ha vist que la pauta a seguir és aquesta.

Per a considerar un aliment com a introduït i sense risc d’al·lèrgia ha d’haver-lo provat tres dies consecutius.
Hi ha alguns aliments que hem d’evitar degut a la seva toxicitat, la immaduresa digestiva del nen/a o la forma (risc d’ofegament). Hem d’evitar oferir-los.

Aquests aliments són: sal, sucre, mel, verdures de fulla verda (espinacs, bledes, nap, remolatxa, etc.), peixos grans i marisc, carn o ou o peix que estiguin crus o poc fets, fruits secs sencers, algues, aliments derivats de l’arròs sense cuinar (beguda o tortetes d’arròs inflat), aliments precuinats i làctics.
Finalment també hem de tenir en compte que hi ha una sèrie d’aliments que tenen més risc d’ennuegament que altres degut al seu tamany, forma o textura.

Els nens tenen una capacitat de succió molt elevada i, per aquest motiu, hem de vigilar sempre que s’emporten a la boca.
Mai hem de deixar que els nens i les nenes mengin sols, sempre han d’estar sota supervisió d’un adult.