El sucre i els edulcorants

foto de Anna Grau D-n.

En general consumim un excés de sucre, però els més menuts encara més. Molts cops no en som ni conscients de la quantitat que en consumim, ja que es troba en molts dels productes que comprem.

Molts cops sentim que “el sucre és necessari” i no és així. Primer que res hem de diferenciar el sucre de la glucosa. El sucre no és necessari per a l’organisme, aquest conté glucosa però la glucosa que hem de consumir és la que prové principalment dels hidrats de carboni (patata, pasta, llegums, arròs…).

Consumir més sucre no ens dona més energia ni és bo per al cos, de fet, el seu excés pot donar greus problemes. Aquests no només són de salut, un augment constant dels nivells de sucre pot donar lloc a irritabilitat, canvis en l’estat d’ànim i trastorns de la son.

L’excés de consum de sucre dona lloc a un canvis corporals (augment de pes, excés de greix i obesitat) però també a nivell dental, cardiovascular i renal. A més, el seu consum fa que tinguem més preferència per gustos molt dolços que es troben en productes molt calòrics i poc saciants.

Quan hi ha un excés del seu consum el nostre pàncrees ha de generar molta insulina, les cèl·lules del cos no poden absorbir tanta quantitat i, llavors, es quan es fa una resistència a la insulina. Això significa que hi ha un excés de sucre a la sang, que pot danyar als òrgans, i és l’origen de la diabetis tipus 2 (cada vegada més comú en nens!!).

Per tant, hem d’evitar el seu consum i que sigui realment un consum esporàdic o inexistent. Substituir el seu consum per edulcorants tampoc té perquè ser més saludable si ho fem a diari.

Els edulcorants son substancies que afegim als productes per a donar-los sabor dolç. Tenen origen químic o de plantes i abans de treure-les al mercat es fan estudis de seguretat, per tant són segurs per al consum humà. Aquests poden ser calòrics o no, però no tenen risc de caries com els sucres i eviten els pics de glucèmia després del menjar. El seu consum es segur però si els prenem en excés igualment poden tenir efectes secundaris (efectes en la microbiota, seguim tenint prioritat per sabor dolç,… ).

En conclusió, si substituïm el sucre per edulcorants no estem solucionant el problema, seguim tenint un estímul per la preferència de sabor dolç. Procureu oferir els aliments naturals, evitant aliments processats i enriquits en sucre.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close