Les begudes ensucrades contenen sucres simples en la seva composició, proporcionant moltes calories buides al cos. S’ha demostrat que beure més de 5 gots per setmana d’aquestes begudes augmenta el risc de sofrir malalties. Si des de menuts no oferim aquest tipus de begudes disminuirem el risc de que pateixin aquestes malalties degudes al consum de sucres simples.

Sabíeu que el seu consum ha augmentat molt, sobretot en nens i adolescents, provocant un augment de les seves conseqüències (obesitat, hipertensió, hipercolesterolèmia, diabetis, caries dentals…).
- Begudes refrescants o carbonatades: són aquelles efervescents amb sabor i sense alcohol.
- Begudes energètiques: estimulen el cos donant la sensació que tens més energia, però no ens aporten energia.
- Sucs de fruita: suc o puré de fruita, on normalment s’elimina la fibra i s’afegeix sucre o edulcorants.
- Begudes isotòniques o esportives: ajuden a rehidratar i proporcionen sals i minerals eliminats durant l’exercici.
- Begudes alcohòliques: contenen alcohol.
L’OMS va aconsellar pujar les taxes d’aquestes begudes per a evitar-ne el consum i reduir les seves conseqüències (obesitat, sobrepès, malnutrició, diabetis, trastorns metabòlics…).
I que passa amb les begudes light, zero i sense sucres? Les begudes etiquetades com a light, cero, diet i sense sucre són més sanes? Escolliu opcions sense gas perquè les considereu més saludables? Consumeixes begudes light, zero o sense sucre perquè creus que no engreixen o són bones per a la salut?
Les begudes light, zero o sense sucre porten menys quantitat de calories o greixos, no obstant això no les converteix en saludables. Aquestes contenen edulcorants que ens aporten el gust dolç, ens sacien menys, llavors tenim més gana i en mengem més. També incrementen el risc de sofrir diabetis i obesitat.
- Begudes sense sucres afegits: no porten sucre refinat afegit com a tal però poden portar edulcorants o sucres presents de forma natural en el producte.
- Begudes light: contenen menys calories que els seus homòlegs.
- Begudes zero: contenen menys de lo establert de algun nutrient o component (menys de 5kcal o 0’5gr de sucre per porció).
Alguns estudis apunten a que el consum d’edulcorants provoca canvis en la microbiota intestinal, per tant, no són una bona opció si volem consumir-les de forma habitual.