“El azúcar mata” és la nova campanya del Ministeri de consum, n’heu sentit a parlar? Esta sent una campanya molt polèmica per les reds socials degut al seu missatge.

Quan fem campanyes o parlem sobre alimentació sempre hem de tenir en compte com els nostres missatges poden afectar a les persones i l’alimentació no queda exclosa d’això. Hem de valorar que quan posem aquest tipus de missatges no tots responem igual a aquest: hi ha qui no en fa cas, qui procura disminuir el seu consum o qui agafa una fixació per eliminar el consum unit a altres aliments (TCA). Per tant, un missatge així pot augmentar la preocupació de certes persones per la seva alimentació i convertir-ho en un trastorn.
És cert que el consum de sucre i altres productes processats (entre altres factors) fan augmentar les malalties. Afegim calories buides al cos, tenim una predisposició a menjar coses dolces i amb més quantitat, surten caries i la població augmenta de pes (augmentant també el risc de sofrir sobrepès, obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars, entre d’altres). No obstant aquesta campanya és insuficient.
Aquesta campanya va unida a la pujada de l’IVA de les begudes ensucrades (del 10 al 21%), personalment considero que és una altra mesura insuficient. És cert que augmentar l’IVA dels productes fa que en disminuïm el consum però també necessitem educar a la població!
Com podríem disminuir aquesta problemàtica (i per tant, reduir aquesta xifra de morts)? Molt simple, afegint dietistes-nutricionistes al sistema sanitari públic. Si hi ha més especialistes ensenyant a la població com menjar, trucs per reduir el consum de productes processats, com llegir les etiquetes, educar en el canvi d’hàbits des de tots els àmbits… hi haurà una millor relació amb la nostra alimentació i una reducció del nombre de malalties.
Centrem-nos en millorar l’estat nutricional de les persones i la seva relació amb l’alimentació, d’aquesta forma podrem prevenir moltes malalties i morts. Fins que no centrem les campanyes en fomentar els aliments naturals, de proximitat i de temporada, eliminem la publicitat de productes insans per a nens i les maquines de productes insans dels llocs públics, no segueixi sent més fàcil accedir a productes insans que saludables, millorar els espais i recursos per a realitzar activitat físic…entre d’altres, no podrem millorar la salut de la població.
Sabíeu que cada any gastem bilions per a solucionar els problemes derivats del sobrepès i l’obesitat (exactament es gasta el mateix que en violència i terrorisme). S’espera que al 2030 tinguem un 50% de la població mundial amb sobrepès, si no fem canvis potser hi arribarem abans.