Vitamina D

La vitamina D és una vitamina liposoluble essencial per al cos. La seva funció més coneguda és la d’ajudar a absorbir el calci de la dieta, ajudant al creixement ossi i mantenint la densitat òssia. No obstant, també té efectes sobre el normal funcionament del sistema immune i el cor (entre d’altres).

Podem obtenir-la dels peixos grassos, el formatge, l’ou, els fongs i els aliments fortificats; no obstant, la major quantitat d’aquesta vitamina l’obtenim de l’exposició solar.

Diferents estudis han demostrat que a Espanya hi ha un alt dèficit de vitamina D en joves (una prevalença del 30%), en ancians institucionalitzats (87%) i edats intermitges (50-70%).

Els darrers mesos moltes persones s’han volgut suplementar amb vitamina D per a prevenir malalties o infeccions, és important saber que abans de suplementar-nos hem de conèixer els nivells que tenim en sang i, els especialistes, valoraran la necessitat de suplementar o no.

DÈFICIT DE VITAMINA D:

  • En nens pot provocar raquitisme (deformació i debilitat òssia)
  • En adults osteomalàcia (dolor ossi i debilitat muscular)
  • Pot augmentar la prevalença de sofrir certes malalties (diabetis, hipertensió, trastorns immunitaris, càncer, problemes ossis o COVID).

EXCÉS DE VITAMINA D:

  • Toxicitat (nàusees, vòmits, pèrdua de fam, estrenyiment, debilitat, pèrdua de pes, confusió, desorientació…).

Recordeu que la vitamina D no s’ha de suplementar de forma general en l’alimentació vegana o vegetariana ja que no tenen més risc de dèficit que la resta de la població.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close